Fundació Fita

Domènec Fita, “padrí” d’una escultura seva a Sta. Coloma.

03.06.2018 _ Jordi Ferrer , El Punt Avui

La dotzena edició del projecte Apadrinem Escultures, dels Amics de la Unesco de Girona, va dur dijous Domènec Fita a Santa Coloma de Farners. Fita (Girona, 18-8-1927) va donar prestigi a un acte amb els escolars dels centres de primària locals, el Castell de Farners, Sant Salvador d’Horta i la Salle Farners, que va tenir lloc al geriàtric. Tots, mestres i alumnes, van fer de padrins.

Anys enrere, Fita havia realitzat una escultura sobre sant Josep en homenatge a l’orde de les monges de la Congregació de les Filles de Sant Josep o josefines, que havien gestionat el geriàtric colomenc, que duu el nom de Sant Salvador d’Horta. De Fita, es van obrir a finals de l’any passat sis exposicions a la ciutat de Girona en motiu dels seus 90 anys. En una al Museu d’Art, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va lloar l’esforç de l’artista per “harmonitzar humanitat i espiritualitat”.

Artistes locals

Dijous a Santa Coloma, Fita va recordar la vinculació amb els articles colomencs com ara Josep Beulas, Josep Martí-Sabé i Jesús Carles de Vilallonga, explica l’alcalde i regidor de Cultura de Santa Coloma, Joan Martí (ERC). En l’acte, també hi van ser la regidora d’Educació, Teresa Garcia (MES), responsables del Centre de Recursos Pedagògics de la Selva 1 i Dolors Reig, la presidenta d’Amics de la Unesco de Girona.

El projecte artístic i educatiu Apadrinem Escultures permet als alumnes treballar una escultura i conèixer-ne l’autor, l’entorn i el significat, explica Martí. L’any passat, els escultors van analitzar El temps, la vida i la memòria, de Josep Maria Fontanet, i el 2014, per exemple, van aprofundir en Simbologia, una escultura de Martí-Sabé que és al davant del consistori.