Fundació Fita

En la mort de l'amic i patró Joan Domènech i Moner

10.11.2023 _

EN EL TRASPÀS DE JOAN DOMÈNECH, EL BIÒGRAF DE DOMÈNEC FITA 

Joan, vas conèixer Domènec Fita l’any 1970, arran de la proclamació de Lloret  de Mar com Ciutat Pubilla de la Sardana. Amb els altres membres de la Comissió  vas entrar en contacte amb l’artista per a proposar-li la realització del Monument  a la Sardana. 

Com solia dir en Fita en rebre un encàrrec per a una obra, a situar en un espai  públic, primer escoltava els desitjos i propostes de qui feia l’encàrrec. Després  iniciava un diàleg amb la intenció de fer prevaldre la seva idea. Si no ho  aconseguia del tot almenys sí que se’n sortia en bona mesura. 

Vàreu iniciar el corresponent diàleg amb en Fita i el resultat va ser plaent per a  tothom, també per als lloretencs en general i pels forasters. Això va ser la base  per aprofundir la coneixença i amistat entre vosaltres. 

Amb el pas del temps vas entrar com a patró de la Fundació Fita, primer a nivell  institucional, en representació del Departament de Cultura de la Generalitat i més  tard, en deixar l’activitat política, et vas integrar al Patronat de la Fundació a títol  personal. 

Has treballat intensament durant anys, dialogant de forma permanent amb en  Fita. Heu passat moltes hores de conversa amb l’objectiu per part teva de fer  parlar al mateix Fita, a fi d’apropar el lector al qui havia de ser el protagonista  únic del llibre. 

He de dir que en Fita, la persona i l’artista, va gaudir moltíssim amb les hores i  hores de conversa amb tu que, entre altres virtuts, tenies aquella fina ironia que  tant li alegrava a ell i a nosaltres. 

El resultat del teu treball incansable va ser un llibre que, amb el títol de  “DOMÈNEC FITA, l’home de l’art integrat” és la gran biografia de l’artista. Obra  de referència, que recull tots els aspectes humans i artístics d’en Fita fins el  moment de la seva publicació, l’any 2014. 

Des de la Fundació Fita volem deixar constància de tot el teu treball i dedicació  a en Fita i la seva obra, sense oblidar les atencions tingudes amb l’Àngela perquè  en Fita no hagués estat el mateix sense ella. 

Gràcies per tot, Joan. 

Josep Radresa i Fonts 

Secretari de la Fundació Fita